WEBINAR - blog

WEBINAR: W jaki sposób ustawa o sygnalistach wpłynie na raportowanie ESG?

Ochrona sygnalistów to jeden z elementów podlegających ujawnieniu w ramach aspektu governance w ESG, a więc i część zrównoważonego biznesu.

Prace nad ustawą o ochronie sygnalistów po otrzymaniu przez Polskę kary za nieterminowe wdrożenie dyrektywy nabrały tempa. Ustawa została przyjęta przez Sejm po poprawkach Senatu i czeka na podpis Prezydenta. Spodziewamy się, że nowe przepisy zostaną uchwalone jeszcze przed wakacjami.

Ustawa wprowadza szereg nowych obowiązków, które mają na celu zapewnienie odpowiednich mechanizmów ochrony dla osób zgłaszających nieprawidłowości. Określa m.in. szerokie wymogi dotyczące kształtu procedury zgłoszeń wewnętrznych, wymusza upoważnianie pracowników do postępowania, prowadzenie rejestru zgłoszeń, określa jakie zgłoszenia przyjmować oraz jak je rozpatrywać. Stawka jest wysoka, jako że ustawa zawiera sankcje karne, uwzględniające nawet karę pozbawienia wolności.

• Jakie zmiany zaszły w ustawie na etapie prac parlamentarnych?
  • Ile mamy czasu na wdrożenie obowiązków wynikających z ustawy?
  • Co zrobić, żeby zdążyć na czas?
  • Z jakimi praktycznymi problemami spotykają się osoby wdrażające i obsługujące system zgłoszeń?
  • Czy sytuacja grup kapitałowych uległa zmianie?
  • Jakie informacje dotyczące ochrony sygnalistów będziemy raportować?

Na te i inne pytania odpowiedzą eksperci z kancelarii Rymarz Zdort Maruta: dr Anna Partyka Opiela, Jan Bednarski oraz Maria Papis.

LINK DO REJESTRACJI