Horyzont IBRiS - cover

Horyzont IBRiS 2023. Transformacja energetyczna w kontekście kwestii społecznych

Przed nami II edycja Horyzontu IBRiS, wydarzenia będącego miejscem dyskusji oraz spotkań biznesu, nauki i samorządów. II edycja wydarzenia upłynie pod znakiem rozmów o transformacji energetycznej, kryzysie klimatycznym, transporcie publicznym, urbanistyce oraz nastrojach i aspiracjach społecznych. To Polacy wskażą perspektywy, do których dostosują się paneliści i moderatorzy. Nie będą to zatem jedynie rozmowy w gronie wąskiego grona ekspertów, ale przede wszystkim dialog ze społeczeństwem – o jego nastrojach, aspiracjach, lękach i zadowoleniach. Drugim filarem wydarzenia będą najbardziej rozgrzewające opinię publiczną tematy – do każdego przygotowany zostanie unikalny raport na podstawie wyników badań IBRiS.

Mimo że rok 2023 to czas kampanii wyborczej, dwa dni wydarzenia będą od niej wolne. Instytut Badań Rynkowych i Społecznych kładzie nacisk na codzienne problemy Polaków i choć polityka jest ważną częścią życia, to wszystkim przyda się od niej chwila oddechu. Pozwoli to również po raz kolejny stworzyć atmosferę swobody dyskusji. Komunikacja wydarzenia opierać się będzie na ścisłej współpracy z największymi redakcjami radiowymi, prasowymi i internetowymi. Panele moderować będą uznani polscy redaktorzy z Radia ZET, „Rzeczpospolitej”, Onetu, Wirtualnej Polski, Dziennika Gazety Prawnej oraz My Company Polska. Wśród zaproszonych gości znajdą się Burmistrz Władysławowa Roman Kużel, Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, przedstawiciele polskiego i zagranicznego biznesu, aktywiści społeczni, eksperci i naukowcy.

Polskie Stowarzyszenie ESG będą reprezentować Joanna Dargiewicz – Rożek, członkini zarządu Stowarzyszenia. Joanna wraz z Anną Wojciechowską z firmy ROBYG S.A. weźmie udział w dyskusji: “Czy ESG to wciąż społeczna odpowiedzialność?” moderowanej przez Kamila Smogorzewskiego, Dyrektora ds. komunikacji, IBRiS. W panelu “Czy małe i średnie przedsiębiorstwa powinny bać się ESG?” udział weźmie Marta Biernacka – Miernik, członkini zarządu Stowarzyszenia. W dyskusji moderowanej przez Marcina Dzierżanowskiego (My Company Polska) weźmie udział również Aleksandra Majda (Go Green).

Horyzont IBRiS to cykliczne, doroczne wydarzenia zainaugurowane przez Fundację Instytut Badań Rynkowych i Społecznych w 2022. Są to dwa dni rozmów z przedstawicielami jednostek samorządu terytorialnego, administracji, nauki i biznesu na tematy społecznie i ekonomicznie istotne. Forma spotkań przybrała kształt półformalnych rozmów panelowych w atmosferze końca sezonu urlopowego, choć wciąż w dość luźnym klimacie wakacyjnym.

Pierwsza edycja Horyzontu IBRiS odbyła się pod hasłem „Zielony Ład”. Z tego względu szczególny nacisk położony został na takie tematy jak eksploracja społecznej percepcji OZE, strategia Europejskiego Zielonego Ładu, w tym rozwiązań zawartych w dokumencie Fit for 55, w kontekście lokalnych potrzeb i możliwości oraz potencjalnego wpływu tego projektu na nastroje konsumenckie. Paneliści zastanawiali się nad zyskami i kosztami transformacji energetycznej Polski i Unii Europejskiej, nad potrzebami oraz oczekiwaniami zgłaszanymi przez obywateli i wreszcie – nad konsekwencjami nowych rozwiązań dla polskich czempionów energetycznych. Drugim, istotnym tematem rozmów były kwestie związane z turystyką w pandemii i po niej.

Wydarzenie skierowane jest przede wszystkim do turystów odwiedzających Jastrzębią Górę – wstęp na panele jest otwarty, bez konieczności uiszczania opłat oraz bez formalnego dress code’u. Tematy poruszane podczas wydarzenia korespondują z problemami szerokiej rzeszy Polaków, zatem najważniejsza jest inkluzywność i możliwość uczestnictwa jak największej liczby chętnych. Bo głównym celem Horyzontu IBRiS jest stworzenie unikalnej w branży spotkań atmosfery swobody wypowiedzi i wolności myślenia.

Polskie Stowarzyszenie ESG jest partnerem wydarzenia.