AICPA CIMA blog

Nowy kurs AICPA & CIMA i PwC pomoże specjalistom ds. rachunkowości i finansów wdrożyć unijne standardy sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju

Oferowany wspólnie kurs to klucz do zrozumienia Europejskich Standardów Sprawozdawczości Zrównoważonego Rozwoju (European Sustainability Reporting Standards, ESRS), instrumentalnych dla podmiotów sporządzających raporty zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej dot. sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD).

AICPA & CIMA, które wspólnie tworzą Association of International Certified Professional Accountants będąc światowym liderem w dziedzinie rachunkowości publicznej i zarządczej, oraz PwC, jedna z największych na świecie sieci usług profesjonalnych, wspólnie prezentują nowy kurs e-learningowy: Introduction to the European Sustainability Reporting Standards.

Kurs stanowi kompleksowy przegląd obowiązkowych unijnych standardów sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju i zawiera informacje nt. ich zastosowania.

Ścieżka szkoleniowa składa się z trzech modułów (w przyszłości zostanie rozbudowana o kolejne):

• wprowadzenie do standardów przekrojowych (ESRS 1 i ESRS 2);
  • wprowadzenie do standardów środowiskowych (ESRS E1-E5);
  • wprowadzenie do standardów dotyczących kwestii społecznych i standardów z zakresu ładu korporacyjnego (ESRS S1-S4 i G1).

– Wiedza na temat sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju, a w szczególności znajomość wymogów obowiązujących w Europie, będą miały zasadnicze znaczenie dla specjalistów ds. finansów, zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią. PwC z dumą oferuje rozwój kompetencji w tej kluczowej dziedzinie – dzieląc się ekspertyzą i przyczyniając się do zwiększenia wiedzy w tym nowym obszarze sprawozdawczości korporacyjnej – powiedział Gabor Balazs, Corporate Reporting Services Partner, PwC Central and Eastern Europe.

– Cieszymy się, że mogliśmy połączyć siły z PwC, by zaoferować ten kurs w tak dobrym momencie, zważywszy na to, że unijne standardy sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju weszły w życie 1 stycznia 2024 roku*. Nasi członkowie odgrywają kluczową rolę we wdrażaniu, obliczaniu, raportowaniu i atestacji informacji dotyczących zrównoważonego rozwoju. Dostarczanie im narzędzi i zasobów umożliwiających podnoszenie kwalifikacji jest jednym z naszych głównych priorytetów – powiedział Jeremy Osborn, Global Head of ESG, AICPA & CIMA. – Współpraca z PwC odzwierciedla stałe zaangażowanie AICPA & CIMA w promowanie wysokiej jakości i godnej zaufania sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju, a także nasze wsparcie dla stworzenia spójnych i porównywalnych standardów raportowania. Ta współpraca umożliwi specjalistom ds. rachunkowości zarządczej i publicznej dostęp do narzędzi i wiedzy niezbędnej do wspierania organizacji w dążeniach do bardziej zrównoważonego i odpowiedzialnego społecznie biznesu. Przysłuży się to również interesowi publicznemu poprzez budowanie kultury zaufania i uczciwości w kwestii ujawniania informacji dot. zrównoważonego rozwoju.

Kurs e-learningowy oferowany globalnie przez AICPA & CIMA i PwC jest odpowiedzią na zapotrzebowanie specjalistów ds. rachunkowości i finansów chcących poszerzyć wiedzę nt. unijnych standardów sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju. Po ukończeniu tego 2,5-godzinnego szkolenia uczestnicy otrzymają co-brandowany certyfikat. Szczegółowe informacje, w tym koszt i zakres tematyczny kursu, znajdują się na tutaj. Szereg innych przydatnych materiałów oraz zasobów dotyczących zrównoważonego rozwoju i ESG można znaleźć na stronie aicpa-cima.com/esg.